Kb.
Hideg vízben olvasztom. Időközben cserélem a vizet.
A gerincéről levágom a húst. A gerincet kétfelé vágom. A halhús, ha túl vastag még kettévágom, és tetszés szerint darabolom.
Víztől lecsepegtetem, besózom, majd hűtőbe teszem.
Az elvágott gerincet használom a halászléhez.
2 evőkanál zsíron 1 fej kockára vágott hagymát üvegesre pirítok. Bőven megszórom piros paprikával és vízzel felengedem. Sózom, borsozom és lehet tenni bele egy pici delikátot.
Kockára vágok 6 közepes nagyságú burgonyát és a halgerincekkel, valamint egy egész fej hagymával együtt a beízesített lébe teszem.
Akkor jó, ha már elkezd szétfőni a krumpli. Ekkor a gerinceket kiszedem, a húst leszedegetem róla, a vízből pedig egy edénybe öntök le.
A krumplit és a halhúst krumpli törővel összetöröm. Ezt tésztaszűrőn átpasszírozom. A leöntött levet visszaöntöm és még tiszta vízzel pótolom a mennyiséget (kb. 4-4,5l legyen).
Amit nem sikerült átpasszírozni, egy lábasba, saját levével bot-mixerrel áttöröm.
Visszatéve a tűzre, kb. 4-6 db. halászlé kockát oldok föl benne, majd ha szükséges utóízesítem, és felfőzöm.
A besózott halból tehetünk bele tetszés szerint.