Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 10 db tojás
- 2-3 csomag vaníliás cukor
- kristálycukor ízlés szerint
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztom. A tojások sárgájába beleteszek 1 csomag vaníliás cukrot, 1 evőkanál cukrot és 1,5 evőkanál hideg tejet. Jól elkavarom.
Közben a többi tejet kb. 1 evőkanál cukorral fölteszem főni. A tojások fehérjét pedig kemény habbá verem 1 evőkanál cukorral.
Ha felfő a tej, egy evőkanál segítségével a felvert tojásfehérjéből beleszaggatok annyit, amennyi elfér a fazékban. Majd forgatom, hogy mindkét oldala megfőljön (ehhez kb. 1 perc elég is). Egy tiszta edénybe kiszedem, és így folytatom, míg el nem fogy a tojásfehérje.
Mikor a tojáshabbal készen vagyok, a kikavart sárgáját lassú tűz mellett, folyamatos keveréssel a tejhez adom. Ilyenkor még lehet édesíteni is, ha szükséges.
Mielőtt kezd besűrűsödni (vigyázni kell, mert ehhez csak néhány másodperc szükséges), leveszem a tűzről és szűrőn át ráöntöm a tojáshabra.