30-35 db gombóchoz.
Kb. ½ kg krumplit kockákra vágva sós vízben megfőzök, ha megfőtt leöntöm róla a vizet és összetöröm, majd kihűtöm.
Ha kihűlt csipet sót, 1 egész tojást és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól összeálljon.
1 üveg (7dl-es) szilva befőttet a levétől lecsepegtetve kiszedek egy tálba és megszórom cukorral és fahéjjal.
A krumplis tésztából lisztes kézzel kis adagokat szakítok, hogy egy kisebb szem szilvát be tudjak vele takarni, és gombócot formázok.
Forrásban lévő sós vízbe teszem a gombócokat, s 10-12 percig főzöm. (Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére, még 4-5 percig főzni kell.)
A vízből kivéve kevés olajon pirított zsemle vagy kenyérmorzsába forgatom a gombócokat.
Porcukorral megszórva tálaljuk.