HTML

Fontos megjegyzéseim:

A megadott adagok 4-5 személyre bőségesen elegendőek. Az oldalon megtalálható minden kép saját készítésem!

Az idő múlása

Naptár

Linkblog

Palóc leves

2013.08.06. 21:40 :: Dölfike

20130731460-.jpg

-   fél kg zöld hüvelyű bab

- 3 nagyobb krumpli

- fél kg sertés hús (comb)

- 1 nagy poharas tejföl

 

A húst felkockázom, és pörköltöt készítek belőle.

 

A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzöm.

 

A babot sós vízben egy babér levéllel puhára főzöm, majd hozzáadom a krumplit és a pörköltet.

Kevés olajon 1 evőkanál lisztet rózsaszínre pirítok, majd a tejföllel elkavarom. Hő kiegyenlítés miatt 1-2 merőkanál leves levet kavarok hozzá, és így öntöm a fazékba.

21 komment

Címkék: bab sertéshús burgonyás levesek

A bejegyzés trackback címe:

https://ebedre.blog.hu/api/trackback/id/tr335447743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zme (törölt) 2013.08.07. 15:04:46

Télleg jó kaja. Comb helyett egyszer próba csülökkel. Kicsontoz, hús felkockáz, és a levesbe belefőzheted a csontot is. Egy élmény.

szelidorzo 2013.08.07. 15:17:11

Jó kaja ez, de lenne pár észrevételem.

Javaslom egyszer vegyes pörkölt alappal (röfi-birka)
Nem igazán kell pepecselni külön főzicskélni, ha tudod mi mennyi főzést kíván.
Pörköltalapra, rá a zöldbab, majd rá a krumpli, s szépen összefő. Ha bográcsban készítjük még jobb és ugye ott sem főzicskélünk külön mindent.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.08.07. 15:20:24

az eredeti palócleves (így egybeírva) birkahússal (mi több, ha jól emlékszem, ürühússal) készül. persze biztos jó így is, én is csináltam már, de kultúrtörténetileg illik megjegyezni.

hosszupuska 2013.08.07. 15:36:04

Ez egy igen-igen egyszerű recept...
Az igazi az valóban bárány, ürü alapú, de én már csináltam malachusiból is. Nagyon jó ! És azért illik beletenni néhány más fűszert is, pl. tárkony ( lehetőleg friss ) + citrom. Egy, azaz 1 babérlevél ? Istenem !
Egyetértek, bográcsban a legfinomabb és egyszerre mindent, mármint a pörköltalap után!
Mindenkinek jó étvágyat !

Hurri Kán 2013.08.07. 16:31:40

Disznóból? Amatőr.

gigabursch 2013.08.07. 16:48:46

JUHBÓL, babám, JUHBÓL!

Aki ennyire süket a témához, az minek ír???

Ahogy ezt az előttem hozzászólók is jelezték.

2013.08.07. 17:48:00

Jaj.
Sertés ráadásul comb.
Többen jelezték, látom.
Ha nem jutsz hozzá birkához, bárányhoz, akkor próbáld meg pörköltnek való marhából.
Fűszerezésnél az eredeti recepthez elengedhetetlen a kapor.
Viszont a zöldbabnak jó barátja a majoranna, ezt érdemes beletenni.
Fokhagymát se hagyd ki belőle, van aki csak tálaláskor karikáz bele, de úgy is jó.
Szóval ez egy gazdagabb étel ennél.

kristofxx 2013.08.07. 17:55:16

Egy kis főzési technológiát, mert ez így egy katyvasz

Mária 2013.08.07. 18:25:03

Az igazi palócleves bárányból készül, lehetőleg többféle részéből az állatnak. Olajat nem használtak a palócok a rántáshoz.

A rántásba tejföl az milyen szokás? Vagy rántás, és külön a tejföl, vagy habarás (liszt és tejföl) rántás nélkül.

Kellene bele vagy tárkony, vagy pirospaprika is.

@szelidorzo:

Kár lenne elrontani egy ilyen finom levest egy műanyag vegetaízzel. Bár szerintem egyik ételt se lenne szabad elrontani ezekkel az ipari ízekkel.

AkosJaccik 2013.08.07. 18:25:50

A fentebb olvasható stíluson túllépve, a tartalomba meg nem belepofázva én annyit fűznék hozzá, hogy ránéztem a blogra, és - habár némileg elveszik a többi, nagykaliberű gasztroblog között - korrekt kis mű, bátorítanálak, hogy lelkesedésed sose hagyjon el!

Mária 2013.08.07. 18:36:42

@pizzaszeletvágó:

Tényleg, a hagymaféle is kimaradt belőle, pedig az alap. Így inkább valami fapados ír gulyásra hasonlít a leves.

Palócleves:

Zsíron megpirítunk egy fej vöröshagymát. Rászórunk egy kiskanál pirospaprikát és kevés vízzel felengedjük, hogy a paprika ne égjen meg. Rá egy kiló bárányhúst, sót és egy kevés köménymagot. Pörköltet készítünk.

Sós vízben félpuhára főzünk fél kiló burgonyát, fél kiló zöldbabot. Ha félpuha, a zöldséget ráöntjük a pörköltre, babérlevelet adunk hozzá és annyit adunk hozzá a zöldség levéből, hogy gulyás sűrű legyen.

Összeforraljuk és belekeverünk 2 dl jó minőségű tejfölt, de aki úgy szereti, rántással vagy habarással is csinálhatja.

2013.08.07. 18:48:25

@Mária: a köménymagot én is alkalmazom ennél az ételnél, lényegében egy köménymagos fokhagymás pörkölt alapról indítom

2013.08.07. 18:51:06

a palócoknak egyébként semmi köze ehhez az ételhez, egy szép távoli asszociáció van benne, ez tagadhatatlan, de Gundel találmány, ha jól tudom
a mester Mikszáthnak ajánlotta

Garfimaccs 2013.08.07. 20:25:22

csakis birkából, maximum marhából... sertéshúsból hullagyalázás. Tök felesleges külön főzőcskézni minden hozzávalót, minden főhet egyben. ( szép sorjában, időzítve belerakva ) az íze is gazdagabb lesz így.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.08.07. 21:49:55

Én szeretem benne a leveszöldséget is. És a tárkonyt. Aztán lehet, hogy ez már egy másik étel.

Gilinggalang 2013.08.07. 22:32:34

@Mária: a birkát azt maximálisan támogatom, de nem értem, miért hiányolod a hagymát meg a paprikát, amikor a poszt azzal indít, hogy főzzünk a húsból pörköltet :)

egyébként akkor az igazi, ha a bab és a krumpli a paprikás lében főnek meg, mert így átitatódnak az ízekkel. nem pedig külön kifőzve, majd beletéve.

béla a görög (törölt) 2013.08.07. 23:22:26

Jó kaja. +tárkony
Ahh. Éhes vagyok!

káeurópaibankoló 2013.08.08. 01:24:16

A palócleves tényleg finom. Nem főzzük külön, felesleges macera, pazarlás az edénnyel mosogatóvízzel. Tehát zsíron, vagy szalonnakorcon hagymát pirítani, majd ha üveges a hagyma jöhet a fokhagyma fele. Majd a hús, a hús után a zöldségek, egy kis karikákra vágott répa, meg fehérrépa is kell, kockányi zellergumó. Majd a zöldbab, végén a krumpli. Üvegesre kell dinsztelni a zöldségeket, aztán felönteni vízzel. Néhány házikolbász karika is kerül bele, csak a füstölt kolbász íz miatt. Nyáron friss kapor kerül bele, télen tárkony. Még a legvégén külön is berántjuk, mert az újabb fokhagyma íz így kerül bele. Zsíron megkapatjuk a fokhagyma másik felét, ha tél van akkor liszt is kerül a mártásba, sötét rántás készül, majd pirospaprika. A legvégén belekerül 2-3 deci tejföl. A nyári levesben van paradicsom és paprika is. Télen lehet hozzá még nokedli, ami nem jelenti azt, hogy eszünk hozzá még külön kenyeret.:) Az előttem szólóknak igaza van abban, hogy ha nincs más, csülökből is jó.:)

2013.08.08. 07:25:26

@káeurópaibankoló: Igen, a mutter is nagyon hasonlóan készíti. A legfinomabb leves, amit valaha is ettem. Második legfinomabb a betűtésztás paradicsomleves, cukorral ;).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.23. 21:59:14

Én nem akarlak kritizálni, mert mindenki a saját technológiáját ismeri.
A palócleves remek, a módszer, ahogyan készítetted autentikus, csak kicsit többet dolgoztál vele, mint kéne.
Azt, hogy comb, vagy lapocka vagy csülök - ki-ki eldöntheti. A recept önmagában pont leírja, mit kell készíteni. nem is értem miért reklamálnak a hagymáért? Pörköltet készítettél. Abban van sok hagyma :) Hogy aktuálisan miből készül, azt mindig a rendelkezésre álló anyag szabja meg. Persze sok munkát megsórolhatnál, ha nem külön készíted az egyes részeket, de ezzel sem vettél el az étel ízéből! Szóval ne hagyd magad szidni - jó ez így!
Kívánom, hogy sok sikeres receptet főzzél meg - attól én is mindig felvidulok :)
süti beállítások módosítása