Hozzávalók:
Ø 80 dkg liszt
Ø 3 dkg élesztő
Ø 5 dkg margarin
Ø 2 db tojás
Ø ½ l tej
Ø 2 evőkanál cukor
Ø csipetnyi só
Ø szilvalekvár
A lisztet egy tálba kimérem, készítek egy mélyedést a közepébe. Leszórom a cukorral, sóval, a mélyedésbe morzsázom az élesztőt, majd egy kevés meleg tejet öntök rá. Hagyom egy kicsit megfuttatni, majd a tojással, a margarinnal és a többi tejjel kidagasztom.
Liszttel leszórom a tetejét, letakarom, és meleg helyen kelesztem.
Ha megkelt a tészta, kiborítom, ujjnyi vastagra kihúzgálom, és pogácsa szaggatóval kiszaggatom, forró olajban kisütöm.
Lekvárosnak, ha készítem, még vékonyabbra húzgálom, a tészta széle mentén megkenem szilvalekvárral, fölhajtom és a ráhajtott tészta mentén késsel elvágom. Félkör alakra hajtva teszem forró olajba és megsütöm.
Porcukorral leszórva tálalom.
(Habart paszuly mellé másodikként kitűnő!)