Hozzávalók:
1 kg darált hús (sertéslapocka)
3-4 fej hagyma
1 sárgarépa
2-3 cikk fokhagyma
1 kávéskanál oregánó (Kotányi)
2 kávéskanál bazsalikom (Kotányi)
1 babérlevél
3 evőkanál paradicsompüré
3 egész tojás
5-6 dkg margarin + a tepsi kikenéséhez
3 evőkanál liszt + a tészta összeállításához
½ l tej
reszelt sajt
zsír a pörkölthöz
3-4 fej hagymát lereszelek, kevés zsíron (kb. 2 evőkanál) megdinsztelek. Megszórom sóval, borssal, pirospaprikával, majd hozzáadom az 1 kg darált húst (sertéslapocka), ráreszelek 1 sárgarépát, 2-3 cikk fokhagymát felkockázok, és hozzákavarom a húshoz. Míg a hús kifehéredik kavargatom, aztán vízzel fölengedem, megszórom 1 kávéskanál morzsolt oregánóval, 2 kávéskanál morzsolt bazsalikommal, és 1 babérlevelet is beleteszek.
Mikor már majdnem puha a hús, hozzáadok 3 evőkanál sűrű paradicsompürét.
Ha jól megpuhult a hús, zsírjára lesütöm.
3 tojásból tésztát gyúrok, kinyújtom, és 4 felé vágom. Egyenként sós vízben megfőzöm.(A főzés csak pár másodpercet jelent, egyenként kell főzni a tésztákat és a forró vízből kiszedve, egyenként hideg vízbe is bele kell mártani.)
Egy 38x22x5 cm-es tepsit kimargarinozok és 3 darab tésztát beleteszek úgy, hogy a szélei kilógjanak.
Besamel- mártás elkészítése:
kb. 5-6 dkg margarinnal 3 nem túlpúpozott evőkanál lisztet halványan megpirítok és apránként kb. fél liter tejet adok hozzá.
Összeállítás:
a tésztadarabokkal bélelt tepsibe öntöm a pörkölt kb. felét, majd meglocsolom besamellel. Aztán a 4. darab tésztával leborítom és ráöntöm a következő adag pörköltöt, majd újra meglocsolom besamellel és a lelógó tésztát ráhajtogatom. Erre is besamel kerül, tetejére pedig reszelt sajtot szórok.
Így teszem a sütőbe, és szép pirosra sütöm.
Tejföllel tálalhatjuk.