Kecske pörkölt
Hozzávalók:
- kb.
- 3-4 nagyobb fej hagyma
- 4 evőkanál zsír
- só
- bors
- pirospaprika
- őrölt fűszerkömény
- 2-3 babérlevél
- víz
ELKÉSZÍTÉSE:
3-4 fej felkockázott hagymát, 4 nem túlpúpozott evőkanál zsíron üvegesre pirítok. Megszórom pirospaprikával, sóval és vízzel fölengedem, majd hozzáadom a kecskehúst.
Amikor felfő, megszórom borssal, őrölt fűszerköménnyel és teszek hozzá 2-3 babérlevelet. Aztán fedő alatt puhítom (attól függően milyen a hús, kb. 3 óra alatt puhul meg), ahogy szükséges pótolom az elpárolgott vizet.
Ha megpuhult felöntöm
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
·
· Só
· Bors
· 2 babérlevél
· Füstölt hús vagy egy-két szelet füstölt szalonna
· 2 púpozott evőkanál zsír
· 2 púpozott evőkanál liszt
· 1 cikk fokhagyma
· Citromlé
· Mustár
· víz
ELKÉSZÍTÉSE:
A lencsére langyos vizet öntök, épp annyit, hogy ellepje. Áztatom minimum fél órát (de már előző este is be lehet áztatni).
Mikor fölteszem főni, megszórom sóval és teszek hozzá egy-két szelet füstölt szalonnát (vagy bármilyen füstölt hús is megteszi) és 2 babérlevelet.
Ha jól megpuhult a lencse, rántást készítek:
2 púpozott evőkanál zsíron, 2 púpozott evőkanál lisztet és egy cikk apróra kockázott fokhagymát rózsaszínűre pirítok, majd hozzákavarom a megfőtt lencséhez.
Végezetül borssal, pár csepp citromlével és néhány csepp mustárral ízesítem.
(Aki szeretné, a citromlé helyett tehet 1 citromkarikát is.)